Gratis parkeren volgens Kerkrade ‘onverantwoord’

© iStock
De gemeente Kerkrade gaat niet in op de eis van de ondernemers om betaald parkeren in het centrum af te schaffen. Volgens het stadsbestuur is dat ‘financieel volstrekt onverantwoord’.
De ondernemers zien hun omzet door de leegstand in het centrum fors teruglopen.

Doodsteek

Het huidige systeem van betaald parkeren is in hun ogen de doodsteek voor de winkels in het centrum: in alle andere winkelcentra in de omgeving is het parkeren gratis, zodat klanten daar massaal naartoe trekken.

Eén euro per uur

B en W hebben zich woensdag opnieuw beraden over het verzoek van de ondernemers. Het college houdt echter onverkort vast aan zijn eerder voorgestelde compromis: gratis parkeren met parkeerschijf op het Kerkplein, het eerste uur goedkoop parkeren op het Kloosterraderplein en elders in het centrum het normale tarief van één euro per uur.
Volgens het college kunnen klanten op deze manier toch gratis of goedkoop parkeren aan beide zijden van het centrum.

Blauwe zone

Wethouder Jo Bok (Lokaal Alternatief Kerkrade, Verkeer) heeft de winkeliers toegezegd dat hij bekijkt of langs toegangswegen naar het centrum nog parkeerterreinen zijn waar een blauwe zone kan worden ingevoerd. Daardoor komen op loopafstand van de winkels extra gratis parkeerplaatsen. Verder wil het college niet gaan.
Maandag rijden de ondernemers uit protest met hun eigen auto’s de Markt op. Verder gaan brieven richting politieke partijen en komt er een petitie.