Gouden Zwaan voor danseres Larissa Lezhnina

Danseres Larissa Lezhnina. © Het Nationale Ballet
Larissa Lezhnina, danseres bij Het Nationale Ballet, heeft in Maastricht de Gouden Zwaan gewonnen.
Dat uitreiking was zondag tijdens de Nationale Dansdagen. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) reikt de Gouden Zwaan uit aan mensen die veel betekend hebben voor de Nederlandse dans.

Overstap
Lezhnina (45) was in 1994 de eerste Russische soliste van faam die de overstap maakte naar Het Nationale Ballet. Daar leverde ze 20 jaar een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het gezelschap, zegt de jury. Lezhnina beëindigde in juni van dit jaar haar danscarrière.

Andere zwanen
Ook de andere 'Oscars' van de Nederlandse dans werden uitgereikt. De danser Igor Podsiadly werd bekroond met de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie' voor zijn rol in Naked Lunch.

De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' ging naar Romance van Het Nationale Ballet. De choreografie is van Swalmenaar Ton Simons, die daarbij muziek gebruikte van Mozart.

Spraakmakend
Tijdens de Nederlandse Dansdagen waren van vrijdag tot en met zondag in de theaters van Maastricht de meest spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem te zien.