Plan voor crematorium in Maastricht afgewezen

© L1
Er komt geen crematorium in Maastricht. Het plan van Monuta om in de ENCI-groeve een crematorium te bouwen is afgewezen.
De Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-groeve (SOME) vindt dat een crematorium niet past in het gebied. Volgens voorzitter Jan Mans is het voorstel van Monuta getoetst aan het Plan van Transformatie voor de groeve en is gebleken dat het niet aan de voorschriften in dit plan voldoet.

'Past niet'
Zo is het gebied waar het crematorium gepland was - bij de visvijver - met name bestemd voor wellness, toerisme en aanverwante zaken. "We hebben vast moeten stellen dat een crematorium daar qua bestemming niet past."

'Te grote stempel'
Volgens Mans geldt verder dat een crematorium op die plek "een te grote stempel zou drukken op het gebied". Volgens Natuurmonumenten, dat deel uitmaakt van SOME, was de plek bij de visvijver ook niet geschikt vanwege de hoge natuurwaarden. Verder heeft SOME vastgesteld dat er "geen groot draagvlak" is voor de komst van een crematorium.

Duurzaamste crematorium
Mans: "We hebben het heel serieus onderzocht en we moeten gewoon concluderen dat het niet past." SOME heeft Monuta inmiddels ingelicht. Bij de uitvaartondernemer was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar. Monuta wilde bij de ENCI-groeve geen standaard uitvaartcentrum bouwen, maar ’s wereld duurzaamste crematorium.