Ophef over Timmermans' zuurstofmasker

Onderdeel van het vliegtuig MH17 op de rampplek in Oekraïne. © L1 (archief)
Op sociale media wordt veel gesproken over de opmerking van Frans Timmermans. Hij vertelde woensdagavond dat bij een van de MH17-slachtoffers een zuurstofmasker gevonden zou zijn.
De Heerlenaar deed deze uitspraak woensdagavond in het tv-programma Pauw.

Vragen

Twitteraars vragen zich af hoe de opmerking overkomt op nabestaanden. Daarnaast stellen mensen de vraag wat dit gegeven zegt over de aanname dat het vliegtuig door een raket uit de lucht geschoten zou zijn. Bovendien willen ze weten waarom dit nieuws niet eerder bekend is gemaakt.
Timmermans wilde donderdagochtend voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer niet ingaan op de ophef die over zijn opmerking is ontstaan.

Tv-programma

De minister had al in zijn veelgeroemde toespraak in de VN-Veiligheidsraad geschetst wat er door de slachtoffers heen kon zijn gegaan tijdens hun laatste momenten. Maar Jeroen Pauw zei woensdag dat de raketinslag zo snel ging, dat de inzittenden van het toestel waarschijnlijk niks hebben gemerkt. "Strikt genomen roept u een beeld dat waarschijnlijk niet heeft plaatsgevonden", aldus Pauw.
Maar Timmermans was het daar niet helemaal mee eens. "O, durft u dat zo te zeggen? U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dit te doen?"

Discussie

Verscheidene mensen vroegen zich op Twitter af of Timmermans 'de informatie met de Onderzoeksraad heeft gedeeld'. Sommigen vragen zich af waarom slechts een slachtoffer een kapje om had: "Zou het een medisch hulpmiddel kunnen zijn?"

Getuigen

Ook journalisten die op de rampplek rondgelopen hebben mengen zich in de discussie. Anderen proberen de informatie te controleren bij bergers.

Bevestiging

Inmiddels zijn nabestaanden per mail ingelicht dat inderdaad op één slachtoffer een zuurstofmasker is gevonden. Het gaat om een van de Australische inzittenden van de MH17. Op het masker zijn echter geen DNA-sporen of vingerafdrukken gevonden.

Timmermans betreurt opmerking

Minister Frans Timmermans heeft spijt van zijn opmerking over het zuurstofmasker. Hij betreurt het dat nabestaanden van de ramp daardoor zijn geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.
"Ik had het niet moeten zeggen", stelde Timmermans donderdagochtend in een verklaring over zijn uitspraak in het televisieprogramma Pauw. "De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren", aldus de minister.