Van Dijk trekt zich terug uit lijsttrekkersverkiezing

© Thinkstock
Gedeputeerde Peter van Dijk heeft zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de provinciale statenverkiezingen ingetrokken.
Daarmee gaat de strijd om de eerste plaats alleen nog tussen wethouder Eric Geurts van Brunssum en Weike Medendorp. Zij is fractievoorzitter in het Limburg Parlement.

Keuze van bestuur

Geurts is door het bestuur van de PvdA-Limburg voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen in maart. Zaterdag valt de beslissing op een ledenvergadering van de Limburgse PvdA in Ool.
Van Dijk zegt zich terug te trekken omdat hij het besluit van een adviescommissie en het bestuur wil 'respecteren.'

Passende lijsttrekker

'De adviescommissie moet de tijd, de ruimte en het vertrouwen krijgen om de meest passende lijsttrekker voor te dragen', staat in een verklaring. Eerder gaf hij toe wel teleurgesteld te zijn dat hij niet als lijsttrekker is voorgedragen.

Dicht bij de mensen

Volgens Van Dijk was hij een goede lijsttrekker geweest omdat hij 'dicht bij de mensen staat.' Ook was het goed geweest voor de bestuurlijke continuïteit om voor een zittend gedeputeerde te kiezen, vindt hij.
Van Dijk is wel beschikbaar voor een hoge plaats op de kandidatenlijst en voor een nieuwe periode als gedeputeerde. Eerder trok statenlid Hans Bosch zich al terug als kandidaat-lijsttrekker.