Veolia: provincie schat NS verkeerd in

© Flickr/ peters452002/ CC BY-NC-SA 2.0
Het is onbegrijpelijk dat de provincie Limburg maar niet wil inzien dat de NS geen reguliere marktpartij is. Dat zei de advocaat van Veolia donderdagmiddag tegen de voorzieningenrechter in Maastricht.
Veolia en de provincie stonden voor de rechter tegenover elkaar, in een kort geding dat door Veolia is aangespannen.

Uitsluiting
Veolia eist dat de provincie de NS uitsluit bij de aanbesteding van het regionale openbaar vervoer 2016-2031. Veolia betoogde kansloos te zijn bij de aanbesteding. Volgens Veolia koerst de NS of dochter Abellio op de overwinning af, omdat er geen gelijk speelveld is.

Deels is dat een gevolg van de monopoliepositie die de NS als landelijk vervoersbedrijf altijd heeft gehad. Zo zegt Veolia dat de NS te veel marktmacht heeft als het gaat om stations, intercity's en beschikbaar tijdelijk materieel, en dat de NS daar misbruik van maakt.

Geen grond
De provincie Limburg stelde dat er helemaal geen juridische grond is om de NS te weren. "De provincie is geen mededingingsautoriteit", zei advocaat Mark Birnage.

De aanbestedingsprocedure voor het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031 moet eind dit jaar zijn afgerond. De concessie omvat het huidige vervoer van Veolia, plus de huidige NS-stoptreinlijnen Heerlen-Sittard en Maastricht-Roermond, die voor het eerst regionaal mogen worden aanbesteed.

Grootste ooit
De opdracht is ongeveer 2 miljard euro waard, en dat is de grootste aanbesteding in de historie van het Nederlandse openbaar vervoer.