'Onderhoud noodaggregaten vaak onder de maat'

Foto: archieffoto © Remco Koumans
Het is vaak niet best gesteld met het onderhoud van noodaggregaten. Dat zegt elektrotechnicus Leon Verbeek in reactie op de problemen met het noodaggregaat in het Roermondse Laurentius Ziekenhuis.
In het ziekenhuis in Roermond ontstonden dinsdagochtend grote problemen na een stroomstoring. Het noodaggregaat dat voor vervangende stroom zou moeten zorgen, werkte niet.

Volgens directeur Jack Thiadens van het ziekenhuis was voor het starten van het noodaggregaat stroom nodig. Door de storing in het netwerk startte de noodvoorziening niet, waardoor het Roermondse ziekenhuis bijna twee uur zonder electriciteit zat.

Problemen met accu's

De oorzaak van de storing zit mogelijk in problemen met de accu's. Dat zegt Leon Verbeek van B&A Services, een gespecialiseerd bedrijf in noodstroomvoorziening. "Het noodaggregaat start op een accu", zegt Verbeek. "De voeding van die accu moet goed functioneren. Daarnaast is elektriciteit nodig voor de omschakeling naar het noodaggregaat. Die verloopt via een micro-processor."

Slechte controle

Volgens Verbeek is controle van het elektrische circuit vaak onder de maat. "We merken dat het onderhoud van de noodstroomsystemen zich vaak richt op de mechanische onderdelen", begint Verbeek. "Het elektrische deel krijgt vaak onvoldoende aandacht. Als dit bij ons gebeurde, zou ik me de ogen de kop schamen."

Avondgasten

Waardoor de noodstroomvoorziening in het Laurentius Ziekenhuis niet werkte, wordt onderzocht. Directeur Jack Thiadens is vanavond te gast in het televisieprogramma Avondgasten van L1.