Eis 15 maanden voor heling kunst Van Bommel van Dam

Een van de gestolen kunstwerken uit Museum Van Bommel van Dam in Venlo © L1
Voor de heling van drie in Venlo gestolen kunstwerken is in de rechtbank in Amsterdam een celstraf van 15 maanden geëist.
Volgens justitie is er genoeg bewijs dat 37-jarige Amsterdammer Ryan L. wist dat de werken van kunstenaar Jan Schoonhoven gestolen waren.

De werken van Schoonhoven (1914-1994) werden in maart vorig jaar gestolen uit het Museum Van Bommel van Dam. Een van de werken ging een paar maanden later onder de hamer bij veilinghuis Sotheby's in Londen en bracht ruim 213.000 euro op. Dat werk bleek op de veiling te zijn ingebracht door L.

Serienummer

Na verkoop ontdekte de nieuwe eigenaar dat het serienummer was vervalst en dat het werk gestolen was. L. meldde zich daarna met de twee andere stukken bij de politie. Hij las op internet dat er iets niet klopte met de twee werken die hij in bezit had.

Kringloopwinkel

De verdachte heeft de drie werken (reliëfs van papier-maché) naar eigen zeggen gekocht in een kringloopwinkel in Amsterdam-West. Van twee kunstwerken heeft L. een kassabon met een bedrag van 5 euro, maar het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt aan de echtheid hiervan.
De verdachte zegt dat hij 'volkomen transparant' heeft gehandeld: "Ik heb er spijt van dat ik de werken naar de politie heb gebracht."