Gemeente Heerlen stopt subsidie 'ongepast' carnavalsfeest

© Bas Quaedvlieg
De gemeente Heerlen stopt de subside aan 'Aod òp Nuj', de jaarlijkse carnavalsopening op 10 november.
Op die dag vindt de nationale herdenking van de vliegramp met de MH17 plaats. Wethouder Barry Braeken (PvdA/Ouderenpartij) vindt het ongepast om op dat moment een carnavalsfeest te houden en trekt daarom de subsidie in.

Niet verplaatsen
De organisatie wil het evenement, dat jaarlijks zo'n 7500 bezoekers trekt, niet verplaatsen en zo afwijken van de carnavalsagenda. Wel wordt er tijdens het evenement stilgestaan bij de de vliegramp en wordt er een minuut stilte gehouden. Voorzitter Jeroen Hazen zegt dat het feest niet op een andere dag kan worden georganiseerd. "Het carnavalsseizoen begint op 11 november, dat is een traditie", zo zegt hij tegen 1Limburg. "We kunnen dat niet ineens naar een andere dag verplaatsen. Net als je oudejaarsavond niet naar een andere avond kunt verplaatsen."

Flinke uitdaging
Aod òp Nuj is niet afhankelijk van de gemeentelijke subsidie, maar het gemis komt wel als een onaangename verrassing. "We zitten nu wel met een gat", zegt organisator Hazen daarover. "Het zal een flinke uitdaging extra worden om alles rond te krijgen."