Kerk: Heerlen moet handhaven

Een blik op Schunck Glaspaleis en de Pancratiuskerk in Heerlen. © Zwart Goud
Het kerkbestuur van Heerlen zegt er schoon genoeg van te hebben, dat de gemeente evenementen op het Pancratiusplein onvoldoende in goede banen leidt.
Vooral mindervalide kerkbezoekers zouden de dupe zijn.
Kerkbestuurslid Frits Bardoul, die al een paar jaar foto’s maakt van de de Pancratiuskerk bij evenementen, zegt: "Sommige evenementen zijn te groot voor zo’n plein."

Ergernis

De gemeente bestrijdt dat ze niet goed handhaaft. Bardouls conclusie is dat er niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. "In zo’n vergunning staat dat rekening moet worden gehouden met de omgeving. Wat hebben wij daaraan als er niet wordt opgetreden? Als je de verantwoordelijke case manager bij de gemeente erop aanspreekt, zegt die: ‘Regel het maar met de organisatie.’ Die verandert niets meer als het is begonnen."

Leven in de brouwerij

Bij een plein hoort leven in de brouwerij, beaamt oud-horecaman Bardoul. "Evenementen horen erbij, maar het wordt steeds erger. Als onze dienstingang twee weken wordt geblokkeerd door een tent, is dat niet te verkopen. De kerk is slecht bereikbaar. Zeker voor mindervaliden die over stroomkabels moeten."

Reactie gemeente

Een woordvoerster bezweert dat Heerlen wel degelijk handhaaft. "Met name of de looppaden wel ruim genoeg zijn. Er is wel eens tegen Bardoul gezegd dat bij evenementen het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de organisatie is om de regels uit te voeren. Maar dat betekent niet dat wij het er verder bij laten zitten. Zeker niet.”