Geert Wilders komt met 'zwartepietenwet'

© archief L1
De PVV van Geert Wilders komt binnenkort met een 'zwartepietenwet'. Hij wil onder anderen gemeenten verplichten er voor te zorgen dat Zwarte Piet ook echt zwart is.
Verder mogen de gemeenten volgens het plan de sinterklaasliedjes niet veranderen.

Vandaag de dag

PVV-leider Geert Wilders kondigde het wetsvoorstel maandagochtend aan in het televisieprogramma Vandaag de dag van WNL. Zijn Kamerlid Martin Bosma had er volgens Wilders het hele weekend aan zitten schrijven.

Boos

Wilders zei dat hij 'zo boos' kan worden over de discussie rondom Zwarte Piet. "De wet is bedoeld om onze cultuur te beschermen. De discussie over Zwarte Piet en racisme is te belachelijk voor woorden", zei Wilders. "Het is een kinderfeest. Dit heeft niets met racisme te maken.''
Er lijkt weinig draagvlak voor het plan in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde het de volgende episode in een weinig verheffende discussie.

Meer reacties

SP-fractieleider Emile Roemer vindt het aan de mensen en niet aan de politiek. "Van bovenaf opleggen hoe tradities gevierd moeten worden past bij een dictatoriaal regime en niet bij een vrije samenleving."

Sinterklaas

Ook 'Sinterklaas' reageerde maandag bij monde van coalitiepartij VVD op het plan:
Sint is tot in zijn diepste gekrenkt
Begrijpt niet wie zulke onzin bedenkt
Je bent toch mal als je politiek bedrijft
Over de rug van een Piet die sowieso blijft
Onze Piet is immers niet politiek
En dient Geert als volgt van repliek:
Zwijg met je gekrakeel en gedoe
Dan krijg je lekkers in plaats van de roe

Bijeenkomst

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) gaat proberen de emoties rond het onderwerp wat weg te halen door een bijeenkomst met gemeenten en sinterklaascomités te organiseren.
"De overheid moet niet voorschrijven hoe het sinterklaasfeest gevierd moet worden'', zei zijn woordvoerder.