23,5 miljoen voor centrumplan Kerkrade

Het stadhuis in Kerkrade.
De meerderheid van de raad van Kerkrade is voor de verstrekking van een lening van 23,5 miljoen euro aan Van Pol Beheer BV.
De Roermondse projectontwikkelaar heeft de lening nodig om de bouw van het nieuwe centrum van de stad te kunnen uitvoeren. Van Pol heeft aangeklopt bij de gemeente omdat de banken weigerden geld in het project te investeren.

Stemmen

Van de 28 raadsleden stemmen 18 voor de projectfinanciering. De coalitie partijen steunen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders om als financier op te treden van het project. De partijen Burger Belangen, PvdA, Lokaal Alternatief, Ouderenpartij en VVD vinden de ontwikkeling van het centrum van groot belang voor de stad en stemden daarom in met de miljoenenlening.

Garanties

Opwaardering van het centrum geeft volgens de partijen een nieuw elan en uitstel is niet wenselijk. Wel eisen de partijen dat er zekerheden worden ingebouwd zodat de gemeente het geld terugkrijgt. Ook willen ze garanties dat het plan ook wordt uitgevoerd als Van Pol failliet zou gaan. VolkerWessels zou hiervoor garant staan.

Financiering

De oppositie partijen verzetten zich tegen de lening. Zij vinden de risico's voor Kerkrade te groot. Het CDA en GroenLinks vroegen zich hardop af of Van Pol Beheer BV wel de juiste partij is om het centrumplan uit te voeren omdat het de financiering niet rond krijgt. Dat had het bedrijf eerder wel toegezegd. Ook wordt eigenaar Piet van Pol genoemd in een corruptieaffaire waarin ook de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey een rol zou spelen.
Een motie van GroenLinks waarin werd opgeroepen om een onafhankelijke risicoanalyse te laten maken, werd weggestemd.