'Rooyse Wissel meer gevangenis dan kliniek'

De Rooyse Wissel in Oostrum © L1
"In tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum zou een wat therapeutischer klimaat moeten heersen", meent advocaat Hettie Cremers
Cremers zei dat in het L1-programma AvondGasten. Volgens Cremers heerst dat therapeutische klimaat wel in 'bijvoorbeeld de Pompekliniek in Nijmegen.' Cremers komt voor haar werk veel in tbs-klinieken.

Vaak in de cel

In De Rooyse Wissel heerst volgens Cremers relatief veel repressie en patiënten zitten vaak in hun cel. Dat komt ook doordat er heel wat zedendelinquenten zitten, die bang zijn voor aanvallen van andere patiënten. Maar Cremers denkt dat het gebrek aan behandeling ook een gevolg is van bezuinigingen.
Cremers reageert op een reeks van incidenten in De Rooyse Wissel. Het nieuwste incident is de ontsnapping vorige week van een tbs'er die op begeleid verlof was en zich aan zijn begeleider onttrok. De man is nog steeds niet teruggekeerd.

Begeleid verlof essentieel

Dat een tbs'er niet terugkeert van verlof gebeurt volgens Cremers regelmatig. "Begeleid verlof is een essentieel onderdeel van tbs, want die behandeling is tenslotte gericht op een terugkeer van de patiënt in de maatschappij."
Volgens onderzoeksjournalist Roelof Bosma van het EO-programma Dit Is De Dag hebben veel tbs'ers in De Rooyse Wissel een reden om ervandoor te gaan als ze eenmaal buiten zijn. "Er leeft veel frustratie onder patiënten, over gebrek aan behandeling, gebrek aan medische zorg, gebrek aan veiligheid."

Extra controle

Dit Is De Dag deed de afgelopen tijd een reeks onthullingen over misstanden in de Oostrumse kliniek. Er worden wapens en drugs binnengesmokkeld, de patiënten zouden niet genoeg behandeld worden en met de beveiliging zou het slecht gesteld zijn. De redactie van het EO-programma heeft contact met diverse patiënten uit de Rooyse Wissel.
De kliniek probeert er sinds de onthullingen achter te komen wie er loslippig zijn. De beveiliging en controles zijn aangescherpt. Niet alleen de patiënten, maar ook het personeel wordt gecontroleerd, evenals mobiele telefoons.