'Kotslucht' teistert Maasbracht

© L1
Bij gemeente Maasgouw regent het de afgelopen maanden klachten over stankoverlast in Maasbracht.
Een ‘ondraaglijke’ geur wordt verspreid door de productie van veevoerbedrijf De Heus, het voormalige Landbouwbelang. Omwonenden worden letterlijk kotsmisselijk.

'Kotslucht'

De klachten over de stank bereiken de gemeente Maasgouw al vanaf juni. Vorige week vrijdag was het toppunt, toen zeven mensen in de omgeving een klacht indienden bij de gemeente. Omwonenden als Wilma Famon spreken van een ‘kotslucht’. "De geur dringt mijn slaapkamer binnen en geloof me: je gaat over je nek.” De heftige geur komt en gaat, vertelt ze, maar vrijdag was de druppel. Ze diende samen met haar schoonzus een klacht in bij de gemeente.
Caféhouder Patrick Leenders van de Babbelaar zegt dat zijn gasten op het terras vrijdag ook klaagden over de zure lucht. Een andere buurtbewoner was de stank onlangs helemaal zat en stuurde een klaagbrief naar de fabriek, nadat hij het bedrijf tijdens een gesprek op de vieze lucht had gewezen.

Veevoer

Toen het vroegere Landbouwbelang nog gevestigd was in het huidige De Heus, was de productiegeur van het veevoer veel minder sterk, volgens omwonenden. Sinds de overname is de geur verergerd.
Bij het bedrijf zijn de klachten van omwonenden over de sterke lucht bekend, zegt een woordvoerder. Marketingmanager Joost Belt zegt dat de productie van pluimveevoer de laatste tijd is toegenomen wat een sterkere geur met zich meebrengt, met, als de wind richting het dorp waait, alle klachten van dien. Hij zegt in gesprek te zijn met verschillende geurbestrijdingsleveranciers om de stankoverlast tegen te gaan, maar heeft nog niks concreets afgesproken.

Onderzoek naar oorzaak

De gemeente Maasgouw ging na de toename van de klachten in gesprek met de provincie voor een verder onderzoek naar de grieven van de bewoners. De provincie constateerde vervolgens dat de klachten over de stank inderdaad gerelateerd zijn aan De Heus. Volgens een woordvoerster wordt ‘op korte termijn een integrale milieuinspectie uitgevoerd waarbij de geurklachten een aandachtspunt zijn’. Dan moet uitgezocht worden wat de precieze oorzaak is van de vieze lucht.