Veolia wil onderzoek naar machtsmisbruik NS

© Flickr/ peters452002/ CC BY-NC-SA 2.0
Vervoersbedrijf Veolia heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om onderzoek te doen naar machtsmisbruik van de NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.
Veolia schrijft dat in een brief aan de provincie.

Aanbesteding

De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden. De NS en dochterbedrijven zoals Abellio hebben volgens Veolia een voorsprong omdat ze cruciale informatie hebben over bijvoorbeeld stations, treinen, kaartautomaten en abonnementen. Veolia suggereert dat de NS de informatie maar langzaam verstrekt en vertraging veroorzaakt.

Serieus

Een woordvoerster van Veolia zegt woensdag dat de ACM serieus naar de zaak kijkt. De toezichthouder wil zelf niet zeggen of er onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van de informatie van Veolia. Een woordvoerder wijst wel op een analyse van de ov-markt die de ACM vorig jaar op verzoek van de Tweede Kamer maakte en waarin werd gewaarschuwd voor de marktmacht van de NS.
De NS laat woensdag weten dat alle informatie volledig en op tijd beschikbaar is gesteld aan de andere kandidaten.

Kort geding

Donderdag dient bij de rechtbank ook al een kort geding van Veolia over de kwestie. Het bedrijf eist van de provincie dat de NS en dochterbedrijven vanwege het concurrentievoordeel worden uitgesloten van deelname aan de aanbesteding.
Door het kort geding is de inschrijvingstermijn voor de aanbesteding in Limburg dinsdag met bijna een maand verlengd tot 3 november. De winnaar gaat 15 jaar lang de treinen en bussen rijden in Limburg. De provincie heeft daarvoor ruim 55 miljoen euro per jaar beschikbaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!