Hoes: 'Vertrek Jihadgangers was verrassing'

Jihadisten van IS © Website IS
Burgemeester Hoes van Maastricht is niet bang dat de twee Jihadgangers uit zijn gemeente de voorhoede zijn van een grotere groep geradicaliseerde moslims.
Dat zegt hij tegen L1-verslaggever Wouter Nelissen. "Bij ons zijn geen signalen bekend over een grotere groep mogelijke Jihadgangers," aldus Hoes. "We gaan nu wel kijken of er mogelijk meer radicale moslims in het netwerk van de twee Maastrichtenaren zitten."

Vader

Het vertrek van de twee negentienjarige jongens naar Syrië of Irak om zich mogelijk aan te sluiten bij de strijders van IS kwam bij de gemeente als een verrassing. "We kregen het te horen de vader van de twee jongens," zegt de burgemeester. "Die belde en zei dat de jongens waren vertrokken, mogelijk naar Syrië."

In de gaten

Volgens Hoes is het ook geen taak van de gemeente om mogelijke Jihadgangers in de gaten te houden. Pas als de twee strijders zouden terugkeren in Maastricht ligt bij de gemeente een taak om te voorkomen dat ze hun extremistische standpunten verder verspreiden.

Geen ongeregeldheden

De burgemeester is niet bang dat ook in Maastricht ongeregeldheden ontstaan zoals in Den Haag, waar demonstraties tussen voor- en tegenstanders van IS uit de hand liepen.