Lelijk stadsdeel Venray wordt groene oase

Centrum Venray. © Gé Hirdes
Waar het ‘historisch kwartier’ van Venray nu vooral aan verval doet denken, verandert het de komende jaren in een ware oase, waar de bezoeker kan genieten van natuur en cultuur.
Het gebied ten noordwesten van het centrum ademt geschiedenis. Met pareltjes als de Petrus’ Bandenkerk. Helaas wordt de ‘kathedraal van de Peel’ ontsierd door een omgeving die verloedert. Dat is al jaren een doorn in het oog van de gemeente, die in 2009 een plan maakte voor het ‘historisch kwartier’.

Musea

Een prominent onderdeel van de metamorfose is de bouw van een groot complex in de Eindstraat. Er komen vijf luxe appartementen en zes eengezinswoningen. Bovendien is er plek voor het Huys van Venray, waarin de musea voor oudheidkunde en psychiatrie onderdak vinden.

Wandelen

Het terras van het museum sluit aan op het stadspark, dat eveneens op de schop wordt genomen. Er worden wandelpaden aangelegd en mogelijkheden geschapen voor kleinschalige optredens; bij het terras en een amfitheater.
De entree naar de kerk wordt verfraaid en er worden winkels en kantoren gebouwd, met daarboven twaalf appartementen.

Voorjaar 2015

Wethouder Jan Loonen van Venray is blij dat de vaart er in zit. De projectontwikkelaar begint volgend jaar met de bouw van het museumcomplex.