Panningen krijgt hypermoderne lichtstoelen

© Gé Hirdes
In Panningen worden zaterdag drie bijzondere zitobjecten geplaatst. Met een applicatie op de smartphone is de gekleurde verlichting ervan te bedienen.
De eerste ontwerpen tekende Yannick Joosten (21) al in april of mei vorig jaar. Maar tussen tekening en uitvoering zit nog heel wat ruimte, weet de jonge Panningenaar inmiddels. Joosten: "Eerst maak je een miniatuur om te zien of dat wat je hebt getekend ook uitvoerbaar is. Daarna ga je met de producent aan de slag met het maken van een mal in het groot."

Apetrots
Joosten, mbo-leerling architectuur in Maastricht, is apetrots dat zijn ontwerpen zaterdag in de wijk De Riet in Panningen komen te staan. "Geweldig. Hopelijk wordt het een herkenbaar punt in de gemeente Peel en Maas en oefenen ze aantrekkingskracht uit op mensen zodat ze er graag naartoe gaan." Dat zal dankzij de opvallende verschijning met via app bedienbare verlichting vast lukken. Dankzij een bijdrage van ruim tienduizend euro van de Rabobank worden drie zitobjecten en drie sporttoestellen bij elkaar geplaatst.

Zonne-energie
Om de verlichting van de stoelen van stroom te voorzien, wordt bovendien een paal met zonnepaneel geplaatst. Joosten: „Ze worden verlicht met de hue van Philips. Speciale lampjes die je via een applicatie op je smartphone kunt bedienen waardoor ze van kleur veranderen. Als de zon door het doorzichtig polyester valt, geeft dat al een mooi effect alsof er druppeltjes op liggen. Maar dankzij de speciale verlichting vallen de meubels ’s avonds ook op.”

De BAZ-Y Chairs zullen worden geplaatst aan de Burgemeester Verhaeghstraat in Panningen. Zaterdagmiddag zullen de stoelen door buurtbewoners in het parkje aan de Burgemeester Verhaeghstraat worden neergezet en om 16.00 uur wordt de complete ‘bewegingstuin’ geopend. Deze tuin waar al een jeu de boulesbaan was en waar buurtbewoners de boel ook hebben opgeknapt, is bedoeld als ontmoetingsplek voor jong en oud.
Joosten maakt overigens kans om Uitblinker van het Jaar te worden.
Op 3 oktober wordt bekend of hij Ambassadeur van het Beroepsonderwijs wordt.