Schuldeisers Licom krijgen alsnog geld

© L1
Schuldeisers in het faillissement van de sociale werkvoorziening Licom krijgen een groot deel van hun vorderingen vergoed.
Dat kan nu elf gemeenten hebben besloten een groot deel van hun eigen claim achter te stellen bij die van andere schuldeisers. "Dat kan er toe leiden dat de crediteuren een aanzienlijk deel van hun vorderingen tegemoet kunnen zien", zegt curator Hubert Savelkoul in de Limburgse kranten. "We gaan nu eerst alle claims bekijken. Sommige vorderingen worden door ons betwist."

Aandeelhouders

De curatoren legden dit voorjaar een claim van 11,5 miljoen euro neer bij de gemeenten, die tezamen als aandeelhouders jarenlang tekorten van Licom BV afdekten. Zij stelden dat de aandeelhoudende gemeenten ook in 2012 hadden moeten bijspringen.

Werkgelegenheid

De elf gemeenten in Parkstad en Heuvelland vorderden op hun beurt 19 miljoen euro van de curatoren: boedelschulden en oude vorderingen. De gemeenten nemen na onderhandelingen genoegen met terugbetaling van het door hen beschikbaar gestelde boedelkrediet. Daarmee konden de curatoren de werkgelegenheid van vierduizend werknemers met een beperking veiligstellen.
De curatoren hielden daar circa 1,4 miljoen euro van over, maar weigerden dat bedrag aanvankelijk terug te betalen. Daarop dienden de gemeenten een forse tegenvordering in.