Primeur: eerste Nederlandse flipperkast komt uit Limburg

The Big Lebowski Pinball. © thebiglebowskipinball.com
Nog nooit eerder verscheen er een Nederlandse flipperkast op de markt. Alleen daarom al is de Limburgse flipperkast bijzonder.
Het was de jongensdroom van Barry Driessen uit Roermond: het bouwen van een eigen flipperkast.

Droom

Die droom ging vier jaar geleden in vervulling. Samen met zijn vriend Koen Heltzel besloot hij een flipperkast te bouwen. Dat idee is vier jaar later uitgegroeid tot een bedrijf van 12 werknemers en een eerste prototype: De Big Lebowski.
© Dutch Pinball BV
Vrijdag vertrekken de eerste vijf flipperkasten naar de Verenigde staten, om gepresenteerd te worden op de Pinball Expo in Chicago. De heren hopen de internationale flipperwereld veroveren.

Uniek

De Limburgse flipperkast is bijzonder. Nog nooit eerder verscheen er een Nederlandse flipperkast op de markt, terwijl in ons land toch ruim 1100 mensen lid zijn van een flippervereniging. Het spel is volgens de Limburgse makers van de kast weer net zo populair als tijdens het hoogtepunt in de jaren tachtig.

Lastige klus

De bouwers klopten voor hulp aan bij apparatenfabriek ARA in Aalten en bedachten het thema The Big Lebowski, naar de film uit 1998. Dat werd uitgewerkt in een spel waarin de bekende quotes uit de film terug te horen zijn. Voor het thema moesten licenties worden aangeschaft bij Universal Pictures, de producent van de film.
De eerste flipperkasten zijn halverwege 2015 te koop.