'Maatje' voor Marokkaanse vmbo'ers in Venlo

Vijftien Marokkaanse vmbo-leerlingen in Venlo krijgen na de herfstvakantie een hoogopgeleid, eveneens Marokkaans 'maatje' er bij.
Dat 'maatje' moet de jongeren op allerlei terreinen bijstaan. Belangrijkste punt is ervoor te zorgen dat de vmbo'ers niet voortijdig afhaken op school.

Achterstand
Het pilotproject gaat van start op het Blariacum College, College Den Hulster en het Valuascollege en is een idee van de stichting Wachm, opgericht voor en door Venlose Marokkanen. "Uit onderzoek blijkt dat Marokkaanse jongeren nog steeds op veel terreinen een achterstand hebben", zegt Omar El Gachi, voorzitter van Wachm. "Te veel Marokkaanse jongeren halen geen startkwalificatie (een minimaal niveau dat nodig is om kans te maken op werk), ook in Venlo. De werkloosheid lig in vergelijking met andere groepen tot vier keer zo hoog."

Wat doet een 'maatje'?
De hoogopgeleide Marokkaanse 'maatjes' worden op dit moment nog klaargestoomd door professionals. Na de herfstvakantie gaan ze daadwerkelijk aan de slag. "Ze moeten jongeren geen werk uit handen nemen, maar rust brengen. Thuis, op school, en in de vrije tijd. Als er rust is, kan iemand zich op school concentreren. Zo'n coach moet iemand zijn die de jongeren begrijpt, iemand waar ze respect voor hebben", zegt Ahlam El Bousaidi van Wachm.

Hoogopgeleid
De maatjes zijn Marokkanen van 19 tot 29 jaar die hun hbo of universiteit hebben afgemaakt. "Mensen die iets bereikt hebben en die vanwege hun eigen afkomst veel weten over de achtergrond van hun maatjes."