Timmermans eerste vice-president Europese Commissie

© Bas Quaedvlieg
Heerlenaar Frans Timmermans wordt de eerste vice-president van de Europese Commissie. Hij is daarmee de rechterhand en eerste vervanger van Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Commissie.
Juncker maakte woensdagmiddag zijn team bekend tijdens een persconferentie. Timmermans (PvdA) wordt verantwoordelijk voor betere regelgeving binnen de Europese Unie. Het gehele team van Juncker, bestaande uit 27 mannen en vrouwen, is hier te vinden.

'Alles geven'

Op Facebook laat Timmermans dat hij het een 'grote eer' vindt dat Nederland hem heeft voorgedragen. Ook zegt hij in zijn nieuwe functie alles te zullen geven 'om de EU weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn'.
Carrière Timmermans
De benoeming van Timmermans betekent dat hij vertrekt als minister van Buitenlandse Zaken. Als mogelijke opvolger wordt oud-minister en PvdA-prominent Bert Koenders genoemd. Timmermans was bijna twee jaar minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (2007-2010) en geruime tijd Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Ongekend populair
Deze zomer was Timmermans veel in het nieuws rond de vliegramp met de MH17. Met zijn emotionele speech bij de de Vernigde Naties in New York oogstte hij veel lof. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek deze zomer dat maar liefst 88 procent van de ondervraagden een positief oordeel had over de de bewindsman.