Omstreden carnavalsfeest Heerlen gaat niet door

Aod op Nuj, de opening van het carnavalsseizoen in Heerlen © L1
Het Heerlense carnavalsevenement Aod òp Nuj op maandag 10 november gaat niet door. Dat hebben de organisatoren maandagmiddag besloten.
De viering van de opening van het carnavalsseizoen zou samenvallen met de nationale herdenking van de vliegramp met de MH17.

Kritiek
De afgelopen dagen zwol de kritiek hierop aan. Nadat eerst de gemeente Heerlen de subsidie voor Aod òp Nuj introk, distantieerde daarna de koepel van Limburgse carnavalsverenigingen zich van het initiatief. In het weekend sprak ook gouverneur Theo Bovens, overigens op persoonlijke titel, zijn afkeuring uit.
Nadat in het weekend en maandag enkele sponsoren als TV Limburg en Bufkes afhaakten, kwam de organiserende stichting Sjpas en Cultuur Parkstad maandag in spoedzitting bijeen. Besloten werd alsnog om dit jaar een streep door Aod òp Nuj te trekken.

Bezweken onder druk

In een verklaring schrijft de organisatie van het feest: "De traditionele opening van het carnavalsseizoen en de herdenking van de MH17 wilden wij hand-in-hand laten gaan. De druk van de publieke opinie is ons echter te groot geworden en het splitst de samenleving. Dat willen we niet. In goed overleg met onze partners heeft de Stichting besloten om dit jaar Aod òp Nuj niet door te laten gaan."