Proces hoofdverdachte mishandeling Gulpen afgebroken

De plek in Gulpen waar de mishandeling gebeurde. © L1
De rechtszaak tegen de hoofdverdachte van de mishandeling van Yoeran Meertens in Gulpen is dinsdag afgebroken. Ook de zaak tegen de drie medeverdachten is aangehouden.
De rechtbank in Maastricht wil eerst een forensisch expert horen over het letsel van Yoeran Meertens, voordat de zaak tegen de hoofdverdachte wordt hervat.

Verwondingen
Die juridisch deskundige moet onder meer kijken naar de precieze verwondingen van het slachtoffer, en of dat is veroorzaakt door een klap of door de val. Ook de invloed van alcohol op het letsel moet nader worden onderzocht, bepaalde de rechtbank.

De verwachting is dat de expert één tot twee maanden tijd nodig heeft. De rechtszaak tegen de hoofdverdachte wordt daarna pas vervolgd.

Medische rapporten
Er zijn al wel medische rapporten over het letsel van de 20-jarige Mechelenaar, maar die stukken vol medisch jargon moeten volgens de rechtbank nu in voor iedereen begrijpelijke taal worden omgezet. Dat wordt de taak van de nieuwe expert.
Vier verdachten
Vier jongens van 15, 16 en 17 jaar uit Wijlre en Voerendaal staan terecht voor de mishandeling van Yoeran Meertens, begin mei op straat in Gulpen. De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld omdat de verdachten minderjarig zijn.

Redelijk goed
Yoeran is er motorisch redelijk goed aan toe, zei advocaat van de ouders Nino Pennino tijdens de zitting dinsdagmorgen. Maar praten lukt nog niet. Hij kan dus nog niet vertellen wat er volgens hem precies is gebeurd die nacht in mei.

Het kan nog wel 1,5 jaar duren voordat het slachtoffer in staat is dat goed uit de doeken te doen, zei de advocaat.

Civiele zaak

Zodra de strafzaak is afgerond volgt pas een eventuele civiele zaak. Daarin kan het slachtoffer smartengeld eisen.