Jaar van de Mijnen opent met voorstelling over Den Uyl

© archief L1
Het Jaar van de Mijnen begint 17 december met een niet alledaagse voorstelling over de historische toespraak van Joop den Uyl in Theater Heerlen.
De toenmalig minister van Economische Zaken kondigde in 1965 op die plek de sluiting van de mijnen aan. Het initiatief tot de voorstelling kwam van Wiel Beijer, journalist van de Limburgse kranten.

M2015

Het Jaar van de Mijnen (officiële naam voortaan M2015) biedt een jaar lang tal van activiteiten en evenementen in de voormalige Oostelijke en Westelijke Mijnstreek, waarbij bewoners van voormalige mijnkoloniën en oud-mijnwerkers volop worden betrokken. Zo wordt in Heerlen een wijkestafette gehouden waarvoor buurten en verenigingen in actie komen.
Cultuurinstellingen in de deelnemende gemeenten laten hun programma aansluiten op M2015. Ook in Aken, Genk en zelfs in Amsterdam vinden activiteiten plaats.

Depla

Burgemeester Paul Depla van Heerlen, de stad die de aanzet gaf tot M2015, is blij met de animo. "Al die aangebrachte ideeën en intitiatieven van wijken, van mijnwerkersgroepen en maatschappelijke organisaties getuigen van grote betrokkenheid. We hopen dat al dit enthousiasme zich als een olievlek uitbreidt."

Deelnemende gemeenten

Aan het Jaar van de Mijnen doen twaalf gemeenten mee: Echt-Susteren, Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld, Stein, Nuth, Onderbanken en Valkenburg. Opvallende afwezige in dit deelnemersveld is gemeente Beek.