Wilhelminaberg Landgraaf moet meer toeristen trekken

De trap van de Wilhelminaberg in Landgraaf is populair bij sporters. © Peter Schols (MGL)
Negen partijen ondertekenden dinsdag in SnowWorld in Landgraaf de intentieovereenkomst voor het project ‘doorontwikkeling van de Wilhelminaberg’.
Daarmee zetten zij hun kennis en expertise in om de Wilhelminaberg in Landgraaf verder te ontwikkelen als recreatieve bestemming, die toeristen uit de Euregio en ver daarbuiten moet aantrekken.

Gemeente Landgraaf en SnowWorld

Onder die negen partijen zijn de gemeente Landgraaf en SnowWorld, eigenaren van de grond waarop dit project gestalte moet krijgen. Op korte termijn start een onderzoek naar de haalbaarheid van de doorontwikkeling van de Wilhelminaberg.

Nieuwe onderdelen

Er zijn zes mogelijke nieuwe onderdelen bedacht, waaronder een speelpark met toestellen waarmee tijdens het spelen energie kan worden opgewekt en innovatieve en interactieve verlichting op de trap.
Of alle ideeën daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd, moet uit het haalbaarheidsonderzoek blijken dat nu van start gaat. Dat zal naar verwachting een jaar in beslag nemen.

IBA-label

Het project wordt aangemeld voor het IBA-label. De Internationale Bau Ausstellung (IBA) wordt in 2020 in Parkstad Limburg afgerond met de presentatie van een aantal spraakmakende gerealiseerde projecten.

Mijnsteenberg

De Wilhelminaberg is de grootste in Nederland overgebleven mijnsteenberg van de in 1969 gesloten Staatsmijn Wilhelmina. De berg heeft ook nu al een recreatieve bestemming met de aanwezigheid van SnowWorld en de lange trap met uitkijkpunt. Ieder jaar staan er daar honderden mensen naar het Pinkpop festival te kijken.