Klassiek- en jazzwinkel Heerlen sluit deuren

Paul Smeets in zijn Heerlense platenzaak © Rob Oostwegel (MGL)
Na 35 jaar komt er een einde aan een van de laatste klassiek-speciaalzaken in Limburg. Nog drie maanden, en dan sluit Smeets Klassiek in Heerlen de deur.
Hij maakte begin dit jaar al een toespeling, maar nu is het definitief. Paul Smeets sluit zijn cd-winkel in Heerlen, het walhalla voor de minnaars van klassieke muziek. Het huurcontract loopt in januari 2015 af, de omzet daalt al tien jaar op rij en de toekomst biedt geen perspectief.
Downloaden
Toch zal de aankondiging, dat Paul Smeets (60) half januari stopt met zijn cd-winkel in de Akerstraat in Heerlen, menig liefhebber van klassieke muziek in het hart treffen. "Het is zoals het is. Internet en downloaden, dat zijn ontwikkelingen die je niet in de hand hebt. Je moet op een bepaald moment je zegeningen tellen. Ik heb in deze zaak een mooie tijd gehad en zet er een punt achter. Sans regret."

Luka Bloom
Nooit heeft Paul Smeets te klagen gehad over klandizie. Soms ook van vreemde snoeshanen, haalt hij een herinnering op. "Komt er een man met een pet diep over z’n ogen binnenlopen en vraagt, ‘heb je ook iets van die Ierse singer-songwriter Luka Bloom?’ Blijkt het hemzelf te zijn. Hij heeft nog een paar titels gekocht."

Korting
De ruim 10.000 cd’s die nu nog in de winkel staan, worden de komende weken met een leuke korting aangeboden. Half januari is het einde verhaal. Hoe verder? „Eerst een half jaar bezinnen en dan iets doen in advisering.Waarschijnlijk op het gebied van klassieke muziek”. En natuurlijk blijven genieten van al die hemelse klanken die al tien eeuwen over ons uit worden gestort. Van klassiekers van Bach en Beethoven tot modern werk van John Adams, Philip Glass en Arvo Pärt.