Gedicht en trompetsaluut bij opening carnaval Heerlen

Aod op Nuj, de opening van het carnavalsseizoen in Heerlen © L1
De omstreden opening van het carnavalsseizoen in Heerlen krijgt halverwege een onderbreking, om stil te staan bij de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.
De festiviteiten op 10 november beginnen rond 17.30 uur. Even na 20.00 uur wordt het feestprogramma een kwartier onderbroken voor:

* Een spreker
* Een gedicht
* Twee ingetogen liedjes
* Trompetsaluut The Last Post
* Een minuut stilte
Na die plechtigheden gaat het carnavalsprogramma weer verder.

Commotie
Er was veel commotie over de keuze van de Heerlense organisatie om de festiviteiten door te laten gaan op de dag van nationale herdenking. De gemeente trok de subsidie in. En Roermond besloot om de opening van het carnavalsseizoen af te gelasten.

België
De organisatie van Aod òp Nuj in Heerlen spiegelt zich in zekere zin aan België. In dat land zijn op 11 november altijd twee tegenstrijdige gebeurtenissen: de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog én de aftrap van het carnavalsseizoen.

In Lanaken, dicht bij Maastricht, hebben ze dat opgelost door beide evenementen niet direct op elkaar te laten aansluiten. Bestuursleden van de carnavalsvereniging nemen 's ochtends deel aan de oorlogsherdenking.

Overgangsmuziek
Daarna zorgen ze voor rustige overgangsmuziek, en in de middag barst dan het carnavalsfeest los, vertelde Jaco Lenaerts van de Raod Van Laon tot Aoke, de carnavalsvereniging van Lanaken. Hij was te horen bij Dennis & Tim op L1 radio.

Lees ook:
Aod op Nuj zoekt geld na afblazen subsidie
Opening carnavalseizoen Heerlen gaat door ondanks advies
Gemeente Heerlen stopt subsidie 'ongepast' carnavalsfeest
Opening carnavalsseizoen Roermond afgelast