'Verboden molgebruik bij politieonderzoek'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. © L1
Justitie en politie in Limburg hebben tussen 2011 en 2013 in het geheim samengewerkt met criminele burgerinfiltrant Bart S. Dat was toen nog verboden.
Dat zegt S. tegen televisieprogramma EenVandaag en de Belgische omroep VRT.
S. kwam bij de politie in beeld in een onderzoek naar de beruchte Belgische maffiafamilie Aquino, die handelde in cocaïne. De infiltrant moest de familie in de val lokken door onder meer zelf drugslijnen op te zetten.
In totaal werkte S. naar eigen zeggen dertien jaar als burgerinfiltrant.

Ondergedoken

De voormalige mol wil de staat nu aanklagen. Volgens hem komt de overheid afspraken over persoonlijke bescherming en een nieuwe identiteit niet na. Hij vreest voor zijn leven en is ondergedoken.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ontkent dat S. in die periode is ingezet als infiltrant. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
De inzet van criminele infiltranten bij politie-onderzoeken was jarenlang verboden. Pas sinds dit jaar mag justitie er in bepaalde gevallen weer gebruik van maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!