Kwaliteit Limburgse wijn hoog door veel zon

© L1
De druiven die deze maand in Nederland worden geoogst zijn van goede kwaliteit. Dat zegt woordvoerder Dik Beker van het Wijngaardeniersgilde.
Dat heeft te maken met het aantal zonuren, waardoor de druiven meer smaak krijgen. In totaal worden in Nederland nu op circa 300 hectare wijndruiven verbouwd. Wijngaarden zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland.

Veel zonuren

Dit jaar telde volgens Beker extreem veel zonuren. Al vanaf januari zit het aantal zonuren vrijwel elke maand ruim boven het langjarig gemiddelde. Als het weer ook de komende weken goed blijft, kunnen de druiven langer blijven hangen, wat voor nog meer smaak zorgt.

Oogst

De oogst begint over 1 tot 2 weken met de vroege druivensoort solaris. De laatste soorten worden naar verwachting eind oktober van de wijnstokken gehaald.

Minder opbrengst

De opbrengst van de wijngaarden is wel minder als gevolg van nachtvorst in het voorjaar. Gemiddeld is de opbrengst 30 procent lager, zegt Beker. Vooral de wijngaarden in het midden en oosten van het land hebben te lijden gehad onder de nachtvorst.
Het merendeel van de 170 commerciële wijngaarden in Nederland is bij het Wijngaardeniersgilde aangesloten.