Miljoenen minder uitgegeven in Limburg

© Thinkstock
Het regeringsbeleid leidt ertoe dat consumenten vijftig tot honderd miljoen euro minder uitgeven in Limburg. Dat geld wordt nu besteed in de Belgische en Duitse grensregio's.
Dat is de conclusie van een nieuwe grenseffectentoets.

Theo Bovens

Gouverneur Theo Bovens heeft die vanmiddag aangeboden aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij deed dat namens de zeven Nederlandse grensprovincies.

Het verlies voor Limburg is een stuk groter dan de vijftig miljoen die in 2013 werd verwacht.

Verhoging

Volgens het rapport hebben vooral pomphouders, bierbrouwerijen, loonwerkbedrijven en de detailhandel forse last van de verhoging van accijnzen en BTW.
Voor tankstations die dichter dan bij 5 kilometer van de grens liggen, is de verkoop met 30 tot 40 procent gedaald, zo is te lezen.

Onzekerheid
Op het gebied van belasting en sociale zekerheid zijn er positieve en negatieve gevolgen. Wel wordt in de grenseffectentoets geconstateerd dat nieuwe maatregelen iedere keer weer tot veel onzekerheid en rompslomp bij grenswerkers leiden.

Daarom moet er meer aandacht komente voor voorlichting over maatregelen en de uitvoering daarvan.

Grensregio's
Gouverneur Theo Bovens vindt dat de nieuwe toets nogmaals de noodzaak aantoont van het scherp in beeld te brengen van de gevolgen van maatregelen voor grensregio's.

Hij hoopt dat het nieuwe grensinstituut in oprichting voor euregionale vraagstukken - ITEM - daar aan kan bijdragen. "Den Haag, doe daar je voordeel mee, laat actuele grensvragen straks hier toetsen", zegt de gouverneur.