Erg zonnige maand september

Een warme septemberdag in het stadspark in Maastricht © Humphrey Burchartz
September was een warme en zonnige nazomermaand.
Op de luchthaven bij Beek komt het maandgemiddelde uit op 15,9 à 16,0 graden (normaal 14,7). Sinds de metingen daar in 1946 zijn begonnen, waren slechts 11 septembermaanden warmer dan dit jaar.
Het aantal warme dagen met middagtemperaturen van 20 graden en meer is in Limburg deze maand uitgekomen op 22. Dit hoge aantal is het dubbele van normaal en zelfs meer dan in augustus (16 warme dagen).
Drie keer eerder
Volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg is het op het KNMI-weerstation van de Zuid-Limburgse luchthaven over de afgelopen bijna zeventig jaar slechts drie keer eerder gebeurd dat september meer warme dagen had dan augustus. Dat was in 1956, 1961 en in 2006. In 2006 waren juli en september recordwarm en augustus was ronduit koel zoals dit jaar.

Roermond: droogste september sinds 1977
In grote delen van Noord- en Midden-Limburg was september 2014 de droogste september sinds de recordwarme september van 2006. In Roermond viel totaal slechts 12 mm regen en dat betekende voor de Limburgse bisschopsstad de droogste september sinds 1977. Dit gold ook voor enkele plaatsen rondom Roermond.

Ubachsberg natste plaats van Nederland
De droogte in Noord- en Midden-Limburg was een schril contrast met het zuidoostelijke deel van Limburg. In Ubachsberg viel in september totaal 85 mm regen, waarvan 65 mm door forse onweersbuien op 18 september. Normaal valt er in september 60 tot 70 mm regen en normaal zijn Noord- en Midden-Limburg de droogste regio’s van ons land. In de kustprovincies valt normaal de meeste regen, maar dat is deze maand niet gebeurd.

Zonnige september
In Midden- en Zuid-Limburg was september bijna net zo warm en zonnig als de zomermaand augustus. De zon liet zich binnen onze provincie in september het vaakst zien in Midden-Limburg, waar op het weerstation Haler ongeveer 175 uren zonneschijn werden gemeten (normaal 140).