Maastrichtse jongeren sluiten zich aan bij IS

Rebellen tijdens de Syrische burgeroorlog © Archief L1
Twee Maastrichtse jongeren zijn afgereisd naar vermoedelijk Syrië of Irak om zich daar aan te sluiten bij de strijd van de Islamitische Staat.
Het zou gaan om twee negentienjarige jongens van Koerdische en Marokkaanse afkomst, die begin deze week zijn vertrokken.

Afscheidsbrief

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie wil enkel kwijt dat aangifte is gedaan van vermissing van twee jongeren. Volgens bronnen hebben de twee een afscheidsbrief achtergelaten.

Paspoort geweigerd

Het is niet voor het eerst dat iemand uit Maastricht als Islamitisch strijder wil vertrekken naar Syrië of Irak. In februari werd de aanvraag voor een paspoort van een jonge Maastrichtse geweigerd, omdat ze daarmee mogelijk naar het oorlogsgebied wilde afreizen. De achttienjarige bekeerlinge stond op een lijst met mogelijke jihadisten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Haar advocate ontkende dat ze plannen in die richting had, maar later dit jaar is de Maastrichtse toch met onbekende bestemming vertrokken uit Nederland.