Defensie breidt onderzoek naar giftige chroomverf uit

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert © Hollandse Hoogte
Het onderzoek naar het gebruik door militairen van verf met een kankerverwekkende stof wordt verder uitgebreid en versneld.
Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Inmiddels hebben zich 515 (oud-)medewerkers gemeld die met Chemical Agent Resistant Coating en chroomhoudende verf hebben gewerkt. Ongeveer 20 procent van hen heeft medische klachten.
Een medewerker aan defensie aan het werk met de giftige chroomverf. © Jos Pelzer
Brunssum en Eygelshoven
De giftige verf werd onder meer gebruikt op bases in Brunssum en Eygelshoven. Op alle locaties waar het verf en de primer wordt en is gebruikt, komt onderzoek. Dat gebeurt op verzoek van militaire vakbonden. Onder (voormalig) personeel is onrust ontstaan. Tot dusver beperkte het onderzoek zich tot vijf NAVO-werkplaatsen. Hennis laat nog een tweede historisch onderzoek uitvoeren. Rapporten en andere gegevens uit het archief worden beoordeeld door het RIVM. Dat neemt ook ervaringen van oud-medewerkers mee. De gevonden documenten publiceert het ministerie in oktober op internet.

Bijeenkomst
Volgende maand organiseert Defensie ook gespreksbijeenkomsten met huidig en voormalig personeel. Een speciale taskforce is door Hennis ingesteld om de onderzoeken in goede banen te leiden en het personeel op de hoogte te houden. Nog dit jaar zijn de eerste onderzoeken naar verwachting gereed.

Schandaal
Het schandaal rond de blootstelling aan de giftige verf breidt zich steeds verder uit. Waar eerst nog gesproken werd van vijf defensiewerkplaatsen, bleek uit onderzoek van de NOS dat er op ten minste vijftien locaties medewerkers zijn blootgesteld aan chroom-6. Daarnaast zou de giftige stof niet alleen kankerverwekkend zijn, maar ook de vruchtbaarheid aantasten en voor afwijkingen in het dna kunnen zorgen. Dat zei toxicoloog Martin van den Berg zaterdag tegen EenVandaag.