Limburgse kranten in Vlaamse handen

Het hoofdkantoor van de Limburgse kranten in Sittard. © Dagblad de Limburger/ Limburgs Dagblad
Een nieuwe eigenaar voor Media Groep Limburg. Vanaf 30 september zijn Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad in handen van krantenuitgever Concentra in Hasselt.
Dinsdagavond is het verkoopcontract getekend. Daarmee komt een eind aan een langdurig en hectisch verkoopproces dat zo'n twee jaar duurde.

Overname

Concentra neemt het stokje over van het Britse concern Mecom. In de zomer van 2012 zette Mecom zijn twee Nederlandse krantendochters MGL en Wegener in de verkoop.
Het Vlaamse Concentra toonde serieuze belangstelling. De afgelopen maanden gebruikte Concentra vooral om de financiering rond te krijgen. De banken eisten onder meer een garantstelling van de provincie Limburg. Die werd in juli verleend.

Opluchting

Bij de redactie is er grote opluchting dat Mecom geen eigenaar meer is. De ervaringen met de Britse investeerder vielen acht jaar lang tegen. Mecom kocht de Limburgse kranten in 2006 voor ongeveer 200 miljoen euro van De Telegraaf.
Daarna volgde inkrimpingen, strategiewijzigingen, reorganisaties, niet waargemaakte beloftes en loze innovatieplannen.

Concentra

Concentra is in Nederlands-Limburg al langer eigenaar van TV Limburg en van de huis-aan-huisbladen van AenC Media. Het is de bedoeling dat AenC Media samen met MGL wordt ondergebracht in het nieuwe bedrijf Concentra Media Nederland BV.
De drukkerij in Heerlen wordt in maart gesloten. De Limburgse kranten worden daarna gedrukt in Paal-Beringen en bij Janssen Pers in Gennep.