Maastricht: 473.000 euro voor slechte wegen

Het stadhuis van Maastricht.
De gemeente Maastricht gaat voor 473.000 euro beknibbelen op onderhoud van onder meer bruggen, banken en groen in de stad. Het geld dat vrijkomt, wordt ingezet om slechte wegen te verbeteren.

Adoptie
Om het bedrag te kunnen bezuinigen, doet het stadsbestuur de gemeenteraad een aantal opmerkelijke voorstellen. Zo wil Maastricht bloemschalen en bloembakken weghalen die door de gemeente worden onderhouden. Particulieren of bedrijven die een bloembak wensen te behouden, kunnen die adopteren of zelf gaan onderhouden.

Meer gras
Datzelfde geldt voor een aantal bloemenperken in de stad en voor rotondes.Waar die voor de gemeente arbeidsintensief zijn om te onderhouden, wordt gras geplant. Tenzij zich ook dáárvoor bedrijven of burgers melden om het werk over te nemen of om te sponsoren. Daarnaast worden afvalbakken, bankjes, stadsklokken en kunstwerken in de stad minder frequent onderhouden. Ook eventuele vervanging vindt later plaats.

Tot slot wordt ook het onderhoud van hekwerken en leuningen in Maastricht teruggeschroefd. Dat zal vooral te zien zijn in het schilderwerk, kondigt het stadsbestuur aan.
Maastricht kiest voor een investering in wegen omdat gebleken is dat door achterstallig onderhoud veel wegdekken beschadigd zijn.
De stad maakt in totaal 8 miljoen euro vrij voor verbetering.