Monument voor omgekomen kinderen in Roermond

Chrit Houtackers (links) en Willie Oosterholt op de plek waar het monument moet komen. © Maartje van Berkel
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen elf kinderen in de Roermondse buurtschappen Spik en Maalbroek om het leven door achtergelaten munitie. Een monument is in de maak.
"Het verhaal van die jongens is langzamerhand in de vergetelheid geraakt. Het aantal mensen dat er vanaf weet wordt steeds kleiner", vertelt Chrit Houtackers. Hij droeg het idee om hier iets voor te doen aan bij een informatieavond over de herinrichting van het buitengebied bi Asenray.

Informatieavond

Willie Oosterholt van het comité was ook aanwezig op de informatieavond. „Dat we iets wilden doen was meteen duidelijk, alleen hadden we nog geen idee wat dat dan precies moest zijn. Daar is vervolgens het plan voor een monument uit voortgekomen."

Ontploffing

Negen kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar kwamen in oktober 1945 om het leven. Zij waren aan het spelen toen achtergelaten munitie ontplofte. Enkele maanden eerder had zich een soortgelijk incident voorgedaan in de buurtschap Maalbroek. Daar kwamen toen twee jongeren om het leven.

Monument

Roermond heeft inmiddels een financiële bijdrage voor het monument toegezegd. Toch zal het comité aangewezen zijn op giften om de gedenkplek ook daadwerkelijk te kunnen creëren.
Het is de bedoeling dat het monument zal bestaan uit een groep van zes stenen, een steen per gezin waarvan kinderen bij de ramp omkwamen, met daarbij een informatiepaneel. Dit monument wordt langs een onverhard wandelpad bij de Spikkerweg geplaatst.