'Wil iemand even tegen die chauffeur zeggen dat zijn vrachtwagen te hoog is?'

Franse vrachtwagen verlaat A73 voor de ingang van de Roertunnel. © 1Limburg
Hoe voorkom je dat te hoge vrachtwagens de A73-tunnels bij Roermond in rijden?
Denk maar niet dat daar allerlei geavanceerde communicatiemiddelen aan te pas komen.

1Limburg-redacteuren op weg van Maastricht naar Venlo maakten het donderdag mee. De stoplichten voor de ingang van de Roertunnel springen op rood en de slagbomen zakken.

Ding-dong!!
Wat zou er loos zijn? Een ongeluk? Een technische storing? Na twee minuten stilte komt het antwoord. Uit luidsprekers langs de snelweg klinkt een luid 'ding-dong!! Zo'n geluid dat in warenhuizen of voetbalstadions altijd vooraf gaat aan een dienstmededeling.

"Iris van 4 is haar ouders kwijt. Ze wacht op hen in de kinderhoek op de begane grond". Of: "Wil de bestuurder van de lichtblauwe Fiat Panda zijn voertuig verwijderen van de sponsorparkeerplaats bij ingang C".

Huishoudelijk
Precies zo'n soort huishoudelijke mededeling weerklinkt ook uit de speakers aan de tunnelmond: "Wil iemand de chauffeur van de derde vrachtwagen in de rij even zeggen dat zijn wagen te hoog voor de tunnel is, en dat hij via de vluchtstrook de noodafrit rechts moet nemen?"

Verbazing aan boord van de 1Limburg-auto.

Frankrijk
Maar iets naar achter stappen inderdaad een paar automobilisten uit. Ze lopen naar de derde vrachtwagen in de rij, een truck uit Frankrijk, en maken de chauffeur met handgebaren duidelijk dat zijn wagen te hoog is en dat hij via de noodpoort rechts de snelweg af moet.

De gebarentaal blijkt te werken. De Fransman knikt begrijpend, start zijn wagen en verlaat de A73 via de vluchtstrook. Goed een halve minuut later gaan de slagbomen omhoog, springen de lichten op groen en komt de file in beweging.

Alleen jammer dat een bedankje uitblijft.

Ding-dong!! "Rijkswaterstaat dankt u voor uw hulp."
Heb jij ook iets meegemaakt? Laat het ons weten!