Wethouder Venray overleeft motie van wantrouwen

De Venrayse schouwburg. © Mijntje Wismans/MGL
Door de steun van de coalitie heeft wethouder Lucien Peeters (CDA, Cultuur) van Venray dinsdagnacht een motie van wantrouwen overleefd.
Een groot deel van de oppositie had het vertrouwen in Peeters opgezegd, omdat hij gefaald heeft in de schouwburgkwestie. Maar ook de coalitie vond dat Peeters in dit dossier veel te verwijten viel.

Theatercafé
De wethouder had de indruk gewekt dat Schouwburg Venray zonder toestemming van het college van B en W gemeenschapsgeld had gebruikt om commerciële activiteiten te ontplooien: de overname van theatercafé De Artiest.

Pas na aandringen van de gemeenteraad biechtte Peeters op dat hij daar zelf toestemming voor had gegeven. Hij had de politieke gevoeligheid onderschat en de zaak was ingewikkeld, zei hij ter verdediging.
Spijt betuigd
Aanvullend onderzoek tijdens de zomervakantie wees uit dat geen sprake was van oneigenlijk gebruik, zei de wethouder. Hij betuigde wel spijt voor zijn handelen, dat – achteraf – onnodig voor veel verwarring had gezorgd en de relatie met de schouwburg had verstoord.

Onvoldoende
Voor de oppositiepartijen VVD en SP waren de excuses onvoldoende. Zij waren zo teleurgesteld over zijn handelen en het feit dat hij vragen van die partijen onbeantwoord liet, dat ze het vertrouwen opzegden. De meerderheid van de gemeenteraad verwierp de motie.

Een motie van PP2, inVENtief en PvdA om gevoelige kwesties als de schouwburg en het cultuurhuis uit de portefeuille van Peeters te halen, kreeg eveneens onvoldoende steun.

Gepuzzel
Burgemeester Hans Gilissen gaf wel te kennen dat het college welwillend tegenover de suggestie stond, maar dat het nog enig gepuzzel zal vergen om de portefeuilles opnieuw te verdelen.

Lees ook: 'Schouwburg maakte geen misbruik van subsidiegeld'