Heftige discussie over afknallen van geredde zwijnen

Een jager schiet de wilde zwijnen dood, die de brandweer zojuist uit het kanaal heeft gered. © Fer Traugott
Heftige discussie zondag over het doodschieten van acht wilde zwijnen in Weert, direct nadat ze door de brandweer van de verdrinkingsdood waren gered.
De acht zwijnen waren door nog onbekende oorzaak in het water van de Zuid-Willemsvaart beland. Brandweerlui in sloepen wisten de dieren met veel moeite op het droge te krijgen.

Neergeknald
Maar de zwijnen hadden de waterdruppels nog niet uit hun vacht geschud, of ze werden al neergeknald door een jager. En die wilde ook wel vertellen waarom: de wilde zwijnen bevonden zich op verboden gebied.

De regels
Volgens regels van het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer mogen wilde zwijnen in Limburg alleen voorkomen in nationaal park De Meinweg onder Roermond. Dieren die zich elders vertonen, worden meteen afgeschoten.
Op social media heerst grote verontwaardiging over de actie van de jager.

Schijnheilig
Maar er zijn ook mensen die deze verontwaardiging schijnheilig vinden. Zij zeggen: maak je dan ook maar eens druk over de dieren die bij jou in de pan terecht komen.
Dierenbescherming
De Dierenbescherming geeft toe dat de jager volgens de regels handelde. Niettemin betreuren we het doodschieten van de dieren, zegt een woordvoerder.

'Te gek voor woorden'
De provincie Limburg zegt dat de jager wél fout zat. Op zondag jagen mag niet. Gedeputeerde Patrick van der Broeck is niet te spreken over het optreden van de man met het geweer. "Te gek voor woorden", foetert hij. Van der Broeck wil een gesprek met alle betrokken partijen.