OM claimt meer dan miljoen van Roermondse vastgoedmagnaat Muermans

© L1
Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op meer dan één miljoen euro aan pensioengeld van de Roermondse vastgoedmagnaat Harry Muermans.
Volgens het Financieele Dagblad zou het gaan om 1,8 miljoen euro, Muermans' advocaat Hans Peek spreekt van 1,3 miljoen euro.

Klimop
Muermans wordt door het OM gezien als verdachte in de 'Klimop-zaak', de grootste vastgoedfraudezaak ooit in Nederland. Het gaat om een zogenoemd 'conservatoir beslag', er wordt beslag gelegd nog voordat er een vonnis is uitgesproken. Het OM verdenkt Muermans er van dat hij de directeur van het Philips Pensioenfonds zou hebben omgekocht. De afgelopen zeven jaar kon Muermans vervolging steeds ontlopen, terwijl hij wel als belangrijke verdachte voorkwam in het dossier.

'Voor de vorm bezig'
De beslaglegging zou een teken kunnen zijn dat het OM Muermans alsnog voor de rechter wil brengen. Volgens Hans Peek, de advocaat van de Roermondse multimiljonair, is Justitie vooral 'voor de vorm bezig'. Hij noemt het optreden 'niet integer, onrechtmatig en ongegrond'.

Eerlijke behandeling
De advocaat van Muermans verzocht dit voorjaar om stopzetting van het onderzoek, omdat het OM te lang zou hebben gewacht met de vervolging. De raadkamer van de rechtbank Roermond wees het verzoek af. Als het tot een proces klomt, moet daarin worden beoordeeld of sprake is van eerlijke behandeling van Muermans, zo oordeelde de raadkamer.