Arts Weert berispt voor rol bij stervenshulp

© Thinkstock
Een anesthesioloog van het St. Jans Gasthuis in Weert is door de tuchtrechter berispt voor betrokkenheid bij het overlijden van een terminale longkankerpatiënt in 2008.
De arts hielp een verpleegkundige, tevens de vrouw van de patiënt, aan morfine en een slaapmiddel. Na het toedienen daarvan overleed de patiënt.

Terminale kanker

Bij de man was in 2005 longkanker geconstateerd. Hij was in het Weerter ziekenhuis in behandeling, waar zijn vrouw werkte op de intensive care. Tijdens de laatste fase van zijn ziekte werd de man thuis in België kortademig.
De verpleegkundige nam contact op met de anesthesioloog die haar aan de medicijnen hielp. Omdat daarbij onzorgvuldig is gehandeld, kregen beiden van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg eerder al een waarschuwing.

Berisping

De Inspectie voor de Gezondheidszorg spande hoger beroep aan. De tuchtrechter gaf de anesthesioloog daarin een zwaardere straf, een berisping.
Het tuchtcollege verwijt de anesthesioloog onder andere dat hij de patiënt niet zelf heeft gezien of gesproken voordat hij de medicijnen voorschreef. Ook liet hij het toedienen van de medicijnen volgens het tuchtcollege onterecht geheel aan haar over.
De berisping wordt in tegenstelling tot een waarschuwing opgenomen in het dossier van de arts en blijft daar vijf jaar staan. Mocht de arts opnieuw in de fout gaan, dan kan dat reden zijn voor maatregelen.

Belgische justitie

Het ziekenhuis in Weert heeft na overleg met de inspectie laten weten dat de uitspraak geen aanleiding is voor eigen disciplinaire stappen tegen de anesthesioloog.
De Belgische justitie stelde in 2008 overigens ook een onderzoek in naar mogelijke strafbare feiten rond het overlijden in Bocholt, maar seponeerde de zaak uiteindelijk.