Tbs'er Rooyse Wissel neemt de benen

© L1
Een tbs'er uit de Rooyse Wissel in Oostrum heeft afgelopen donderdag de benen genomen tijdens zijn begeleid verlof buiten de kliniek.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de ontsnapping.
Het gaat om de tbs'er Hans van B., veroordeeld voor poging doodslag, meldt het EO-programma Dit is de Dag. Hij mag alleen onder begeleiding op verlof, maar ontsnapte donderdag aan de aandacht van zijn begeleider en ging ervandoor.
Het is nog niet duidelijk hoe gevaarlijk de man is en waarom hij de benen heeft genomen.

Onder vuur

De Rooyse Wissel ligt al maanden onder vuur nadat er verhalen naar buiten kwamen over seksuele relaties tussen behandelaars en patiënten.
Bovendien toonde het EO-programma beelden van patiënten die de beschikking hadden over telefoons, messen en andere verboden spullen.

Ontsnappingen

Eind juli was een tbs'er twee weken zoek nadat hij niet terugkeerde van zijn onbegeleid verlof. De man werd opgepakt nadat zijn foto getoond werd in het programma Opsporing Verzocht.
Een aantal dagen later gijzelde een patiënt een therapeute. Hij hield haar onder bedreiging van een scherp voorwerp een uur lang gevangen.
Begin september wist een tbs'er de kliniek eenvoudig te verlaten. Hij gebruikte daarbij een verlofpasje met een vervalste handtekening. 's Avonds meldde hij zich weer bij de kliniek.

Onderzoek

Eind augustus kwam de Rooyse Wissel bovendien in het nieuws, toen drie tbs'ers achter elkaar overleden.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor Veiligheid stelden een onderzoek in. Zij concludeerden dat er van misstanden en tekortschietende zorg geen sprake was.