Mikwe-soap krijgt vervolg, toch raadsdebat

© Stefan Koopmans
De Venlose gemeenteraad houdt woensdagavond toch een debat over de nasleep van de zaak mikwe.
De voltallige oppositie wil in een interpellatiedebat opheldering over de vraag of er sprake is van laakbaar gedrag en of de rekenkamer serieus is genomen.

Knip voor de neus
Het debat is een initiatief van de SP. Fractievoorzitter Ton Heerschop is helder: "Er zijn vragen die open zijn blijven staan. Er is een verschil van uitleg tussen de rekenkamer en het college als het gaat om laakbaar gedrag in deze zaak. Daar willen we het in een openbaar debat over hebben. De rekenkamer wordt ter discussie gesteld, zo lijkt het tenminste. Als je het instituut dat onafhankelijk onderzoek uitvoert zo laat wegzetten, zou ik als raadslid geen knip voor de neus waard zijn wanneer ik daar niets mee zou doen."

Geen kwade opzet

De discussie in de zaak mikwe werd deze zomer nieuw leven ingeblazen toen uit onderzoek dat in opdracht van Venlo was uitgevoerd bleek dat er geen sprake was van kwade opzet bij stadsarcheoloog Maarten Dolmans. Onder zijn leiding werd de in 2005 opgegraven kelder veel te snel betiteld als mikwe. In de jaren die volgenden werden tegengeluiden genegeerd en hield Venlo vast aan de visie dat er een mikwe was gevonden.