Maastricht wil af van woningsplitsing in Limmel

© Flickr/ Kamiel Martinet
Het stadsbestuur van Maastricht wil paal en perk stellen aan woningsplitsing in de wijk Limmel.
Uiterlijk 30 september moet het beleid zo zijn aangepast dat het opsplitsen van huizen in die wijk, voornamelijk gedaan voor studentenhuisvesting, niet meer mogelijk is. Tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om toch een vergunning af te geven. Ambtelijk heet dat een verandering van 'ja,mits' naar 'nee,tenzij'.

Huisjesmelkers

In juni al diende CDA-raadslid Jan Janssen een motie in om het beleid in Limmel te wijzigen. De wijk kampt al jaren met een toenemend aantal studentenpanden. Uit een recent onderzoek van de buurtraad bleek dat één op de vijf inwoners van Limmel student is. Zo’n 35 procent van alle huizen in de Maastrichtse wijk zou volgens de buurt in handen zijn van huisjesmelkers die het niet allemaal even nauw nemen met de regels.

De motie van het CDA om Limmel tegemoet te komen, kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Desondanks duurde het nog dik drie maanden voordat er actie werd ondernomen. Volgens het stadsbestuur kwam dat vooral door de juridisch complexe materie en door het zomerreces van de politiek.