Bijstandsbudget naar beneden in 20 Limburgse gemeenten

© Hollandse Hoogte
Het bijstandsbudget, waarmee gemeenten de bijstandsuitkeringen voor hun inwoners moeten bekostigen, gaat op de schop.
Vanaf volgend jaar wordt er gebruik gemaakt van een nieuw rekenmodel.

Twee miljoen minder

Twintig Limburgse gemeenten krijgen daardoor volgend jaar minder aan bijstandsbudget. Procentueel levert de gemeente Landgraaf van alle Limburgse gemeenten het meeste in. Daar gaat het budget met zo'n 13 procent naar beneden. De gemeente kreeg dit jaar nog 13,5 miljoen euro aan budget.

n 2015 gaat daar ruim twee miljoen vanaf. Ook de gemeenten Roerdalen, Kerkrade en Meerssen gaan budget inleveren. Roerdalen bijna 10 procent, Kerkrade bijna 9 procent en Meersen zo'n 6,5 procent.

Meer budget voor Peel en Maas

Dertien gemeenten in Limburg gaan er komend jaar op vooruit. De gemeente Peel en Maas krijgt bijna 12,5 procent meer. Dat is ruim een half miljoen euro meer aan budget dan in 2014. Leudal en Horst aan de Maas krijgen er zo'n tien procent bij.
Het bijstandsbudget is relatief gezien het hoogst in Heerlen. Zo'n 710 euro per inwoner. Hoewel het budget in Heerlen afneemt, blijft deze gemeente het meeste per inwoner vangen. Heerlen staat daarmee, samen met Amsterdam, op de derde plek in Nederland. Nederweert krijgt in Limburg het minst met 97 euro per inwoner.