Ambtenaar kreeg extra salaris in natura

De gemeente Meerssen heeft zo'n acht jaar lang het salaris van een ambtenaar aangevuld in natura. De gemeente betaalde de elektriciteitsrekening van de ambtenaar.
Dit omdat hij aan het eind van zijn salarisschaal zat en toch meer wilde verdienen. Dit alles speelde van 1999 tot 2007. Dit melden bronnen aan L1.

Goedkeuring

De elektriciteitsrekening van de ambtenaar was vrij hoog omdat hij ook over een zwembad beschikte. Het toenmalige college met als burgemeester Karel Majoor en wethouder Wiel Kusters keurde deze regeling goed. In 2007 kwam de regeling aan het licht.

Toeslag

De toen net zittende burgemeester Ricardo Offermanns en de net benoemde gemeentesecretaris Jacques Eurlings vonden dat deze afspraak niet door de beugel kon en moest sneuvelen. Maar de toen zittende wethouders waren voor een overgangsregeling. Uiteindelijk heeft het college besloten om een toeslag toe te kennen.

Hoogleraar Korsten

Volgens hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten is zo'n regeling in natura hoogst ongebruikelijk. Maar de gemeentewet zegt daar volgens hem niets over. Het zal volgens de hoogleraar gekund hebben maar verdiend zeker geen schoonheidsprijs. Volgens Korsten hebben we daar instrumenten voor op de arbeidsmarkt zoals toeslagen. Wel is de vraag hoe het intern bij de gemeente is verantwoord. Ook moeten inkomsten uit natura opgegeven worden bij de belasting. En of dat laatste is gebeurd is niet duidelijk.

'Niet meer relevant'

De huidige burgemeester Armand Creemers wenst niet op de zaak in te gaan in verband met privacy en vindt het niet meer relevant. Volgens hem is er in 2007 een collegebesluit genomen en dat respecteert hij. Wat dat besluit precies is geweest wil hij niet toelichten.