Black Jackets ook in Sittard

© 1Limburg.nl
Drie Sittardenaren, onder wie Geoffrey P., zijn lid van Black Jackets. Justitie houdt de ontwikkelingen rond deze groepering nauwlettend in de gaten.
Geoffrey P., die is veroordeeld voor het doodslaan van Glenn van Haen op 23 juni 2012, kreeg afgelopen woensdag een horecaverbod opgelegd voor Sittard en Geleen.
Hoe is Black Jackets het best te omschrijven?
Black Jackets is een groepering die sinds twee jaar bezig is aan een stille opmars in Nederland. In Duitsland, waar de club is ontstaan, wordt Black Jackets gezien als een straatbende. Leden van de club waren daar de afgelopen jaren bij diverse schiet- en steekpartijen betrokken, waarbij zwaargewonden en doden zijn gevallen.

De Nederlandse afdeling zegt geen ‘criminele groepering’ te zijn, maar een vriendengroep. De afdeling is in 2012 gevestigd door acht Nederlanders. Vandaar dat de Nederlandse chapter ‘8 ball crew’ heet. Het hoofdchapter zit in Klarenbeek, vlak bij Apeldoorn.

Geen motorbende
Hoewel Black Jackets zich géén motorclub noemt (de meeste leden hebben niet eens een motor), maakt de club wél gebruik van de clichés van motorclubs. De hiërarchie en structuur is vergelijkbaar met die van de Hells Angels en Bandidos.

Opgericht
De oorsprong van Black Jackets ligt in het Duitse Heidenheimer.
Daar werd de club in 1985 opgericht door vooral jonge Turken en Joegoslaven. Inmiddels heeft Black Jackets in negen landen diverse chapters met ruim 5000 leden.
Justitie in Nederland kent ook de status van de Black Jackets in Duitsland en dus heeft de groep de aandacht van het Landelijk Parket.