Provincie heeft geld Gasthoês nog niet klaarliggen

De gemeenteraad tijdens een rondleiding door 't Gasthoês in Horst © Gé Hirdes/MGL
De provincie Limburg heeft vooralsnog geen geld gereserveerd voor de mogelijke verbouwing van cultureel centrum ’t Gasthoês in Horst.
Dat zei wethouder Ger van Rensch (CDA) woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de plannen voor de gemeenteraad. "De provincie heeft ons geen toezeggingen gedaan, maar we hebben wel zwart op wit dat ze dit een culturele buitenkans vindt”, zei van Rensch. "We hebben dus goede hoop op steun van de provincie.”

Acht miljoen

Het gemeentebestuur van Horst aan de Maas maakte bekend dat bij een keuze voor het concept Herberg ’t Gasthoês vijf miljoen euro gevraagd wordt van de raad en drie miljoen euro van de provincie. De gemeentelijke bijdrage zou bestaan uit een krediet van drie miljoen, Éen miljoen euro uit onderhoudsgeld, ruim zes ton voor opwaardering van het Gasthuisplein en 400.000 euro uit de reserves.
In oktober moet de gemeenteraad van Horst aan de Maas bepalen of het steun verleent aan het plan voor ’t Gasthoês en welke voorwaarden daaraan worden verbonden.

Kritiek

Tijdens de openbare raadsbijeenkomst bekritiseerden oppositiepartijen SP en D66 het in hun ogen tot nu toe ‘ontransparante proces’. Thijs Coppus (SP) vindt dat de burgers bij het verdere proces moeten worden betrokken. "Wel is het belangrijk dat er iets met dit gebouw gaat gebeuren.” Henk Kemperman noemde het plan voor ’t Gasthoês ‘wensdenken’ van het gemeentebestuur. "De onderzoekers hebben alleen uitgevoerd wat het college van B&W zelf wilde.”