Nieuwe Gasthoês in Horst kost acht miljoen

’t Gasthoês in Horst © Mijntje Wismans/MGL
Cultureel centrum ’t Gasthoês in Horst moet een filmhuis, theaterzaal met 350 stoelen en een grand café krijgen.
Daarnaast gaat het beoogde nieuwe concept Herberg ’t Gasthoês plek inruimen voor de lokale bibliotheek en een zorgfunctie voor ouderen. De verbouwing van het pand kost acht miljoen euro.

Herberg de Troost

Dat staat in het haalbaarheidsonderzoek van de CMN Groep naar een betere exploitatie van het cultureel centrum aan de Gasthuisstraat. Volgens de onderzoekers is een gezonde exploitatie van ’t Gasthoês mogelijk met het door muziekcollectief Herberg De Troost van Jack Poels aangedragen plan. CMN stelt dat daarmee een ‘bijzonder concept ontstaat dat de aantrekkelijkheid van het centrum verhoogt’.

Geld van provincie

De gemeente Horst aan de Maas en de provincie Limburg moeten de benodigde acht miljoen euro voor de verbouwing inclusief herinrichting van het plein beschikbaar stellen. Hoeveel elke partij exact moet bijdragen, staat niet in het rapport. Wel dat de provincie bereid is geld in het plan te steken.
Omdat het gebouw gedateerd is, zijn forse investeringen nodig. De onderzoekers verwachten dat de aanpassing van het gebouw ‘mogelijk financiële tegenvallers met zich mee zal brengen’.

Sluitende exploitatie

De lasten van Herberg ’t Gasthoês zouden bij opening in 2016 zo’n 760.000 euro bedragen en oplopen tot 850.000 euro in 2020. Naast de jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 300.000 euro zou Horst aan de Maas een eenmalige opstartsubsidie van 150.000 euro moeten verstrekken. Volgens CMN Groep is de exploitatie sluitend te krijgen met de inkomsten uit de horeca en verhuuropbrengsten.
De CMN Groep adviseert de Mèrthal te betrekken bij de exploitatie van alle ruimtes in het gebouw. In het rapport staat dat de gemeente wil dat beide organisaties met elkaar samengaan.